13/3/12

Προτάσεις από το Επιμελητήριο Πιερίας για στοχευμένες επενδύσεις σε 5 χώρες!

«Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους» για στοχευμένα εξαγωγικά ανοίγματα σε πέντε αγορές του εξωτερικού, έδωσαν σε περίπου 60 επιχειρηματίες από την Πιερία, οι σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των ελληνικών πρεσβειών με αρμοδιότητα στις χώρες Ρωσία, Πολωνία, Ιταλία, πΓΔΜ και Ρουμανία, στη διάρκεια κατ' ιδίαν συναντήσεων, που διοργάνωσε το επιμελητήριο της περιοχής, σε συνεργασία με τη Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι συναντήσεις, που διήρκεσαν συνολικά περίπου 11 ώρες, έγιναν στο πλαίσιο διήμερων εργασιών πληροφόρησης των επιχειρηματιών για τις συγκεκριμένες αγορές, στις 7-8 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, χαρακτήρισε ως πρωτοφανή τη συμμετοχή των επιχειρηματιών στη συγκεκριμένη δράση και πρόσθεσε ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την εξωστρέφεια των πιερικών επιχειρήσεων, δίνοντας προοπτικές στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».

Ρωσία: Ελληνικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ ...καθ' οδόν και προοπτική για 850.000 Ρώσους τουρίστες

Παρουσιάζοντας τη ρωσική αγορά, ο σύμβουλος Α΄ ΟΕΥ, Ιωάννης Μάρκος, επισήμανε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία εκτιμώνται σε 2,5 δισ. δολ, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της «3Ε» να επενδύσει στη χώρα άλλα 3 δισ. δολ. Περίπου 75 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ σημαντική είναι η παρουσία των 40 ομογενών επιχειρηματιών σε θέσεις-κλειδιά. Συνεχώς αυξανόμενος είναι, τέλος, ο αριθμός Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα: το 2010 την επισκέφτηκαν για τουρισμό 350.000 Ρώσοι και πέρυσι 600.000, ενώ φέτος αναμένονται 850.000.

Πολωνία: Γνωρίζουν το ελληνικό «brand» οι Πολωνοί

Στο μεταξύ, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα ελληνικά προϊόντα αποτελεί το γεγονός ότι οι Πολωνοί γνωρίζουν τη χώρα μας όχι μόνο για την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και επειδή αρκετοί από αυτούς την επισκέπτονται ως τουρίστες, όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο σύμβουλος Α'Α ΟΕΥ, Θόδωρος Ξυπολιάς, αρμόδιος για την αγορά της Πολωνίας. Τη χώρα μας επισκέπτονται 400.000 Πολωνοί ετησίως, αριθμός που παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ιδίως την τελευταία διετία.


Αύξηση ελληνικών εξαγωγών 20% το 2011 στην Ιταλία και ίδρυση εταιρειών σε χρόνο-ρεκόρ στα Σκόπια


Μεταξύ των βασικών προμηθευτών πρώτων υλών για τη βιομηχανία της Ιταλίας περιλαμβάνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ σημαντικές προοπτικές διανοίγονται και στα βιολογικά προϊόντα, τα οποία οι Ιταλοί προτιμούν σταθερά παρά την κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές επωνυμίες (brands). Tο 2011, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με τον αρμόδιο σύμβουλο ΟΕΥ Α΄, Μανόλη Στάντζο.

Το 1 δισ. ευρώ άγγιξαν την ίδια χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές προς την πΓΔΜ, ενώ οι κύριοι τομείς που έχουν επενδυθεί ελληνικά κεφάλαια είναι η ενέργεια, ο τραπεζικός κλάδος, η βιομηχανία, τα τρόφιμα-ποτά και οι τηλεπικοινωνίες, όπως σημείωσε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α'Α κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, αρμόδιος για την αγορά της ΠΓΔΜ (Σκόπια). Τονίστηκε ότι στη χώρα υπάρχει ειδικό καθεστώς στη φορολογία ενώ η ίδρυση μιας εταιρείας γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Ανθεί στη Ρουμανία ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων

Μεγάλη άνοδο σημείωσε τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία ο κλάδος της διαχείρισης ακινήτων (real estate), σύμφωνα με τη γραμματέα ΟΕΥ Α, Βάσω Κουσκούτη. Στη χώρα δραστηριοποιούνται συνολικά 1500 ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερες προοπτικές υπάρχουν στους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δομικών υλικών και τουρισμού, ενώ η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ρουμάνους._

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger