13/3/12

Εξαγωγές: στις 2/4 ξεκινά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου


Στις 2 Απριλίου 2012 ξεκινά η εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS), όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.

Το σύστημα ECS αντικαθιστά στο σύνολό του τον έως σήμερα εφαρμοζόμενο τρόπο διεξαγωγής των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων της εξαγωγής (περιλαμβάνονται και οι εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με κοινοτικά εφόδια), της προσωρινής εξαγωγής και επανεξαγωγής, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του τελωνείου και των εμπλεκομένων στις διατυπώσεις εξαγωγής προσώπων.

Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:

1. Η υποβολή εγγράφων στο Τελωνείο από τους συναλλασσομένους αντικαθίσταται από την επικοινωνία διά μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις φάσεις του καθεστώτος εξαγωγής.

2. Οι απαιτούμενες δηλώσεις των συναλλασσομένων που κατατίθενται στο τελωνείο (διασαφήσεις εξαγωγής), καθώς και αιτήματα όπως η ακύρωση ή η διόρθωση της διασάφησης εξαγωγής θα κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά.

3. Οι αποφάσεις του τελωνείου (π.χ. για έλεγχο, για άδεια παραλαβής για εξαγωγή, για έξοδο, για επιβεβαίωση εξόδου) θα γνωστοποιούνται στον συναλλασσόμενο ηλεκτρονικά.

4. Η ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής πραγματοποιείται εντός καθορισμένων από τις διατάξεις προθεσμιών, πριν την αναχώρηση του μέσου μεταφοράς ή πριν τη φόρτωση των εμπορευμάτων στο μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα.

5. Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τελωνείου και οικονομικού φορέα καταργεί την υποχρέωση της διά ζώσης επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσομένου και τελωνειακού υπαλλήλου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Με την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών το υπουργείο Οικονομικών διευκολύνει το εξαγωγικό εμπόριο, μειώνει τα περιθώρια απάτης και ενισχύει τις δυνατότητες προγραμματισμού και στόχευσης των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Από τις 2 Απριλίου 2012 ουσιαστικά οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger