1/3/12

Τουρισμός: μετά το ρεκόρ του 2011, προβληματισμός για το 2012 με μειώσεις από Αγγλία-Γερμανία

Σε αίνιγμα για δυνατούς λύτες θα εξελιχθεί η πορεία της εφετινής τουριστικής χρονιάς, αν ληφθούν υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα που αφορούν κρατήσεις για την Ελλάδα από τις αγορές «δεξαμενές» του εξωτερικού, με κυριότερες τη Γερμανία και την Αγγλία.

Πλέον το κλίμα ευφορίας της τουριστικής χρονιάς του 2011, έχει σκεπάσει ένα νέφος προβληματισμού για το τι μέλλει γεννέσθαι το 2012.

Παρά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και την αναμενόμενη έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εξελίξεις οι οποίες είναι σημαντικές και για τους τουριστικούς παράγοντες του τόπου, οι διεθνείς τουριστικές αγορές δεν έχουν «ανταποκριθεί» κατά τρόπο ανάλογο, αυξάνοντας τις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Η Χριστίνα Τετράδη, μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), σημειώνει ότι οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων στις κύριες αγορές Αγγλίας και Γερμανίας κινούνται πτωτικά για την Ελλάδα, σε διψήφιο μάλιστα αριθμό.

Ενδεικτικές της πίεσης που ασκείται στο ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι και οι απαιτήσεις των Tour Operator's για όλο και περισσότερες εκπτώσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων αυτή την περίοδο, ενώ αυτό συνέβαινε παραδοσιακά την τελευταία στιγμή. Όπως τονίζεται, είναι πολλές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ενδίδουν στις πιέσεις για μειώσεις στις τιμές των τουριστικών πακέτων, μη έχοντας άλλη επιλογή.

Να σημειωθεί ότι όποια σημαντική αύξηση στις αφίξεις από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα (βλέπε Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα, κλπ.), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσταθμίσει το κενό που θα αφήσει μια πτώση 10% από τις αγορές της Γερμανίας και Αγγλίας.

Όποια ωστόσο και αν είναι η εξέλιξη στο μέτωπο των αφίξεων εφέτος, τα έσοδα πολύ δύσκολα θα διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κα Τετράδη. Μια ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η γερμανική αγορά το 2012 θα διαφανεί στην επικείμενη τουριστική έκθεση του Βερολίνου, στην οποία θα δώσουν το παρόν τόσο η τουριστική ηγεσία της χώρας όσο και η τουριστική επιχειρηματική κοινότητα.

Για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της χώρας, ενώ ήδη προετοιμάζεται και η επίσκεψη του στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB στο Βερολίνο (7-11 Μαρτίου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger