Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου και με σκοπό την διαβούλευση γύρω από την κατάρτιση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με πόρους προερχόμενους από το περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Τα προγράμματα αυτά, όπως αναφέρθηκε, θα αφορούν σε υφιστάμενες αλλά και σε νέες επιχειρήσεις με δραστηριότητες που αφορούν στην μεταποίηση, στον τουρισμό και στον τριτογενή τομέα (Υπηρεσίες). Υπό συζήτηση τέθηκαν οι γενικοί όροι των προγραμμάτων, οι επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσοστά ενίσχυσης, τα κριτήρια αξιολόγησης και οι διαδικασίες υλοποίησης, που μπορούν να διαφέρουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Για την Δυτική Ελλάδα ως ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών προτάθηκε το 60% για τις μικρές επιχειρήσεις και το 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο τα δεδομένα αυτά είναι πιθανόν να διαφοροποιηθούν κατά την τελική διαμόρφωση των προγραμμάτων και την οριστική μορφή τους.
Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε αρχικά ότι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένους όρους, αποτελεί πολιτική επιλογή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κρίσιμο παράγοντα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι πόροι για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει ν’ αντληθούν μόνο από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, ώστε να μην επηρεαστεί ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης και της εξομάλυνσης των ανισοτήτων ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφερειακή Ελλάδα. «Παράλληλα, είναι σημαντικό», όπως επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας, «αν θέλουμε τα χρήματα να πιάσουν τόπο να φροντίσουμε ώστε να διατεθούν σε δράσεις πραγματικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι για την αποπληρωμή συσσωρευμένων χρεών και άλλων υποχρεώσεων.
Για τις υποχρεώσεις αυτές είναι χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρξουν παράλληλες προβλέψεις, όπως για παράδειγμα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και παράλληλα δράσεις για την παράταση αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων των μικρομεσαίων». Ο κ. Κατσιφάρας σημείωσε, ακόμη, ότι τα προγράμματα ενίσχυσης δεν πρέπει να υποκαταστήσουν άλλους φορείς εξυπηρέτησης της ρευστότητας των μικρομεσαίων, όπως οι Τράπεζες, αλλά να υπηρετήσουν την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας με τρόπο που θα έχει άμεσα οφέλη για την πραγματική οικονομία και ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης επέμεινε ιδιαίτερα στην ετοιμότητα αλλά και στην εμπειρία των Περιφερειών να υλοποιήσουν με ίδιες δυνάμεις τα προγράμματα στήριξης και πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν είναι αποκομμένη από το γενικότερο περιβάλλον ανάπτυξης. «Αν θέλουμε στ’ αλήθεια να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα πρέπει να βλέπουμε και το ευρύτερο περιβάλλον», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «για την Δυτική Ελλάδα, ειδικότερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για στέρεο αναπτυξιακό περιβάλλον όσο βρίσκονται τελματωμένα έργα υποδομής όπως είναι η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής. Τις επόμενες μέρες, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, θα γίνει συνάντηση με την συμμετοχή των Επιμελητηρίων ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση για την Δυτική Ελλάδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου