4/12/11

EDITORIAL: μερική ή ολική αποτυχία για τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα για ανέργους;

Αρκετά νέα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν "ανοίξει" τους τελευταίους μήνες, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ίδρυσης νέων επιχείρησεων, κυρίως από ανέργους. 

Ενδεικτικά αναφέρω την ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και τη ΔΡΑΣΗ 1 του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ. 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως καταδεικνύουν αποτυχία των προγραμμάτων αυτών, ιδίως ως προς τον πρωταρχικό τους στόχο, δηλαδή τη μείωση της ανεργίας μέσω της ενθάρρυνσης ανέργων να ιδρύσουν νέα επιχείρηση. 

Από που προκύπτει όμως αυτό; Αν δει κανείς τα στοιχεία από την υποβολή προτάσεων στη ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΑ καθώς και τον μέχρι στιγμής ρυθμό στο ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ, συμπεραίνει κανείς εύκολα ότι κάτι πήγε στραβά στο να πεισθεί ένας άνεργος να ανοίξει νέα επιχείρηση.

Ποιοί είναι οι λόγοι; Αφορούν τόσο καθαρά διαδικαστικά στοιχεία και όρους των προκηρύξεων όσο και γενικότερα θέματα επαφής με την ελληνική πραγματικότητα.

1. Γραφειοκρατία: θα πρέπει να εξαλειφθεί πλήρως (τουλάχιστον στη φάση της υποβολής) η φυσική αποστολή φακέλου και δικαιολογητικών. Η συγκέντρωση εγγράφων, χαρτιών, πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών δεν προσθέτει κάτι στην αξιολόγησης της εκάστοτε επενδυτικής πρότασης. Ένας έλεγχος των δικαιολογητικών μετά την έγκριση είναι αρκετός και μειώνει και το φόρτο εργασίας των διαχειριστικών αρχών. Θετική εξέλιξη όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η μη ανάγκη αποστολής δικαιολογητικών κατά την υποβολή προτάσεων στη ΔΡΑΣΗ 1 του ΕΑΑ.


2. Επιλέξιμες δαπάνες: κοινό πρόβλημα πολλών ανέργων για ένταξη στο ΕΑΑ είναι το θέμα των δαπανών και των αντίστοιχων ποσοστώσεων. Σε μια εποχή που τα ενοίκια έχουν πέσει και ένας νέος επιχειρηματίας θα προτιμήσει ένα μικρό επαγγελματικό χώρο για αρχή, το ΕΑΑ προβλέπει τη δυνατότητα επιδότησης του ενοικίου μέχρι και 50% επί της επένδυσης. Πολλά επενδυτικά σχέδια όμως αποτυγχάνουν να πιάσουν τα ελάχιστα μεγέθη της δαπάνης και δεν υποβάλλουν.

3. Χρηματοδότηση: σίγουρα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση για την είσπραξη της εκάστοτε επιδότησης, αλλά πώς ένας άνεργος να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση για 1 με 1,5-2 χρόνια μέχρι να εισπράξει την επιδότηση; Επίσης, το ίδιο ισχύσει και στην περίπτωση της προκαταβολής. Πως ένας άνεργος να μπορέσει να διασφαλίσει εγγυητική επιστολή για να πάρει την προκαταβολή όταν για 1 και πλέον χρόνο ήταν εκτός αγοράς εργασίας; Πρακτικά, αν είχε και 10.000 ευρώ στην τράπεζα (που ζητά αντίστοιχες καταθέσεις για την παροχή εγγυητικής επιστολής), θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για την ίδρυση της επιχείρησης χωρίς την επιδότηση.

Αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των προγραμμάτων στο τέλος (με την κατάληξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων) αν και όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον και η αξία των προγραμμάτων (ιδίως του ΕΑΑ) είναι πολύ περιορισμένα. 

Απαιτείται η ανάκτηση της επαφής του κράτους με τους πολίτες, την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, για να μπορέσουν να φέρουν αποτελέσματα οι προσπάθειες για τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Καλή εβδομάδα
04.12.2011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger