13/12/11

Ανησυχία στον ΣΕΒΕ για τη μείωση των εξαγωγών εκτός πετρελαίου τον Οκτώβρη!

Πτώση, έπειτα από εννέα διαδοχικούς μήνες συνεχούς ανόδου στο τρέχον έτος, εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή τον Οκτώβριο 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών χωρίς πετρελαιοειδή σημείωσαν μείωση κατά 11,6% τον Οκτώβριο 2011 συγκριτικά με τον Οκτώβριο 2010. Σημειώνεται ότι με πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%. Οι ελληνικές εισαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αντίστοιχα σημείωσαν πτώση κατά 21,1%, ενώ με πετρελαιοειδή η πτώση υπολογίζεται σε 33,8%. Το εμπορικό έλλειμμα χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώνεται σε €1,1 δις, μειωμένο κατά 30% από τον Οκτώβριο 2010.

Εκτός από τα πετρελαιοειδή που κατέγραψαν αύξηση κατά 232% τον Οκτώβριο 2011, οι υπόλοιποι εννέα βασικοί κλάδοι κατέγραψαν μηνιαία μείωση. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά είδη με μερίδιο 19% μειώθηκαν οριακά, ενώ ισχυρότερη πτώση κατέγραψαν κλάδοι όπως τα τρόφιμα (-9%), τα χημικά προϊόντα (-21%) τα διάφορα βιομηχανικά (-22%) αλλά και οι πρώτες ύλες (-10%).


Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο δεκάμηνο Ιανουάριο-Οκτώβριος 2011 οι ελληνικές εξαγωγές με πετρελαιοειδή θα διαμορφωθούν στα €18,3 δις (μεταβολή Ιαν-Οκτ 11/10: +43%) και χωρίς πετρελαιοειδή στα €13 δις (μεταβολή Ιαν-Οκτ 11/10: +11,4%).

Είναι σαφές ότι από τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σίγουρα οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο «καμπανάκι» για το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στον εξαγωγικό χάρτη των επιχειρήσεων της χώρας μας. Ο ΣΕΒΕ είχε πρόσφατα επισημάνει ότι «οι εξαγωγικές και παραγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς ζημιογόνα πορεία, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει αρχικά μείωση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών και θα απειλήσει, αν συνεχιστεί αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, ακόμη και τα πιο ζωντανά κύτταρα της παραγωγικής και εξαγωγικής κοινότητας σε μαρασμό».

Πριν το πρόβλημα γίνει ακόμα μεγαλύτερο και συνεχιστεί η κάθοδος των ελληνικών εξαγωγών, ο ΣΕΒΕ ζητά εδώ και τώρα την ενδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών και την ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας με:

α) την άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στις επιχειρήσεις και κυρίως την άμεση επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου και των επιχειρήσεων μόνο όμως για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές

β) τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και τη μείωση του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους

γ) την άμεση ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου Go2Market, που έχει στόχο την παροχή ρευστότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και έχει ήδη αργήσει πάρα πολύ να βγει στην αγορά, δια μέσου των τραπεζών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger