2/12/11

Κλωστοϋφαντουργία: εφιαλτικό το παρόν και αβέβαιο το μέλλον, προτάσεις ΣΕΒΚ για τις επιχειρήσεις

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2011, υπό την Προεδρία του κ. Ελευθερίου Κούρταλη, μετά από συζήτηση για την πορεία της ελληνικής κλωστοϋ/ργίας και για τα σημαντικά θέματα που αφορούν στον Κλάδο, στη βαθειά και παρατεταμένη περίοδο κρίσης της οικονομίας, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Διαπιστώθηκε ότι, κατά το τρέχον έτος 2011, η μείωση της παραγωγής του κλάδου είναι γύρω στο 18%, ενώ παρουσιάζεται μείωση παραγγελιών, στην εσωτερική αγορά, της τάξης του 20% αλλά και πτώση των εξαγωγών γύρω στο 4-5%.

2. Μεγάλο πρόβλημα, επίσης, διαπιστώνεται με την εισαγωγή των πρώτων υλών, καθότι οι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν, κατά τις συναλλαγές τους με τις ελληνικές επιχ/σεις, οι πληρωμές να γίνονται αποκλειστικά με μετρητά και δεν αποδέχονται εγγυητικές επιστολές των τραπεζών.

3. Βασικό πρόβλημα, για τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι Τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε είδους χρηματοδότηση και οι επιχ/σεις βρίσκονται προ του κινδύνου να διακόψουν τη λειτουργία τους. Αλλά, και τα υψηλά επιτόκια των Τραπεζών, που σήμερα υπερβαίνουν το 10%, αποτελούν έναν ακόμη βρόγχο για τις επιχ/σεις του κλάδου.


4. Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, σε συνεργασία και με τους φορείς του κλάδου, διάφορα επί πλέον μέτρα προκειμένου να ανακουφιστούν οι επιχ/σεις όπως:

* Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ από τις εξαγωγές, καθώς οφείλονται τεράστια ποσά στις επιχειρήσεις της κλωστ/ργίας λόγω της σημαντικής εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

* Ο άμεσος συμψηφισμός των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Κράτος, με τις οφειλές που παρακρατεί το Δημόσιο από τις επιχ/σεις.

* Η κατάργηση της απαράδεκτης έκτακτης εισφοράς διαμέσου της ΔΕΗ, για τις μικρομεσαίες επιχ/σεις, οι οποίες πλήττονται και καθημερινά οδηγούνται στο κλείσιμο και τον αφανισμό τους.

* Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%, για τα επόμενα 2 χρόνια, για τις επιχ/σεις του κλάδου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών τους.

* Τέλος, η στροφή της Κυβέρνησης προς μια αναπτυξιακή πολιτική, η τόνωση της αγοράς, η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, η μείωση του ΦΠΑ, ο έλεγχος της συστηματικής φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας των επιχ/σεων, θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το τέλμα και την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια προοπτική εξόδου από την κρίση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger