3/12/11

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: 238 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με επενδύσεις 33 εκ. ευρώ

Tην ένταξη επενδυτικών σχεδίων 238 επιχειρήσεων με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 33.464.732,80 ευρώ (και ποσό κρατικής ενίσχυσης 13.435.845,34 ευρώ) στο πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» ενέκρινε ο υπουργός Tουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Η διαδικασία αξιολόγησης των σχεδίων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ II).

Τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν όλους τους τύπους υφιστάμενων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, campings, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα) και περιλαμβάνουν δράσεις που στοχεύουν στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων με γνώμονα τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν έργα που αποσκοπούν: στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης νερού, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στην επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων, στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικά - ενεργειακά φιλικών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού, στην ανάπτυξη «πράσινων» πολιτικών και διαδικασιών, στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων και, τέλος, στην ενημέρωση και προβολή του περιβαλλοντικού «προφίλ» των επιδοτούμενων επιχειρήσεων.


Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων είναι 18 μήνες.
Οι τουριστικές μονάδες μέσω της ενίσχυσής τους από το πρόγραμμα θα πετύχουν:
1. Μείωση λειτουργικού κόστους μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
2. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών - Προσέλκυση νέων πελατών.
3. Οικολογική πιστοποίηση.
4. Ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης.
5. Ενίσχυση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (52 εκ των 238) που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έχουν έδρα την Κρήτη, με προϋπολογισμό σχεδίων 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από την Κεντρική Μακεδονία (3,6 εκατ.) και το Νότιο Αιγαίο (4,1 εκατ.). Ο προϋπολογισμός των σχεδίων στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (17 μονάδες), της Θεσσαλίας (19 μονάδες) και των Ιονίων Νήσων (17 μονάδες) κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ. Οι 12 μονάδες της Αττικής που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συμμετείχαν με επενδυτικά σχέδια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Ακόμα, εντός του προγράμματος είναι 11 επιχειρήσεις της Ηπείρου, 9 του Βορείου Αιγαίου, 9 της Στερεάς Ελλάδας, 8 της Δυτικής Ελλάδας, 8 της Πελοποννήσου και 4 της Δυτικής Μακεδονίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger