25/11/11

Επιδοτήσεις: εξετάζεται αύξηση του ορίου de minimis για τόνωση της συμμετοχής στα προγράμματα

Στην επανεξέταση της αρχής του "de minimis" για τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αύξηση του ορίου των 200.000 ευρώ που προβλέπεται για την επιδότηση μίας επιχείρησης στα 500.000 ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή της σε περισσότερα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν αναζητούν προγράμματα του Οργανισμού, επειδή η έγκρισή τους συνεπάγεται και τον έλεγχο της επιχείρησης, κυρίως για τον εντοπισμό αδήλωτης εργασίας ή απολύσεων που έχουν προηγηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν επιδοτήσεις για την ανεργία χωρίς περιορισμούς, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη μετατροπή τους σε "επιδότηση των απολύσεων".


Το αποτέλεσμα είναι, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων να παραμένει χαμηλή τη στιγμή που οι ανάγκες μεγαλώνουν και -όπως εκτιμάται- περίπου 75.000 οικογένειες στη χώρα μας παραμένουν χωρίς εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα της εφαρμογής πέρυσι του προγράμματος για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας πτυχιούχων νέων, με αμοιβή το 75% των αποδοχών της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα στόχευε στην πρόσληψη 10.000 πτυχιούχων ανέργων. Παρ' ότι οι προϋποθέσεις ήταν δελεαστικές οι επιχειρήσεις προσέλαβαν για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μόνον 1.000 πτυχιούχους, από τους οποίους οδηγήθηκαν σε κανονική πρόσληψη οι 500.

Κι' αυτό τη στιγμή που από το σύνολο των ανέργων στη χώρα μας που αντιστοιχεί στο 18,4% του ενεργού πληθυσμού το 43,5% του οποίου αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών και το 65% των ανέργων είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η αναθεώρηση του ορίου επιδότησης θα δώσει διέξοδο στο πρόβλημα της απορρόφησης, έστω και περιορισμένη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger