24/11/11

Έρχεται νέο κύμα μειώσεων στα ενοίκια επαγγελματικών χώρων!

Μπορεί η χθεσινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος να επισημαίνει την αύξηση των κενών εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, την υποχώρηση των ενοικίων και την επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων συμβολαίων, όμως υπάρχουν και κάποιοι που ανθίστανται.

Ο δήμαρχος μιας περιοχής της Αττικής, για παράδειγμα, μισθώνει τους χώρους ενός ακινήτου ιδιοκτησίας του δήμου με 8 - 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) σε ελληνικές εταιρίες.

Ένα άλλο τμήμα του ίδιου ακινήτου μισθώθηκε τις καλές εποχές σε πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 40 ευρώ ανά τ.μ. Όταν προ μηνών η διοίκηση της τελευταίας ζήτησε μείωση με το αιτιολογικό πως δεν μπορεί να πληρώνει πενταπλάσιο ποσό ανά τετραγωνικό, έλαβε την απάντηση πως επειδή είναι πολυεθνική το ενοίκιο θα αυξηθεί!

Η εταιρία, που είναι και χορηγός στο αθλητικό σωματείο του δήμου, υποστηρικτής εκδηλώσεων κ.λπ., ετοιμάζεται να κλείσει ή να μεταφέρει το κατάστημα σε γειτονική περιοχή.

Οι βραδυκίνητοι οργανισμοί του Δημοσίου φαίνεται πως προτιμούν να χάσουν ολόκληρο το ενοίκιο από ένα κτίριο παρά να περιορίσουν το τίμημα που καταβάλλουν οι ενοικιαστές.

Οι τελευταίοι στηρίζονται σε ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, επί Λ. Κατσέλη, για να ζητήσουν αναπροσαρμογή των ενοικίων προς τα κάτω και στις περισσότερες περιπτώσεις το πετυχαίνουν. Τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων δείχνουν πως αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα μειώσεων στα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων καθώς η κρίση βαθαίνει. Έτσι, τα ενοίκια που είχαν μειωθεί κατά 15% - 20% στη διάρκεια του πρώτου κύματος οδεύουν προς νέες μειώσεις (κοντά στο 20%) με τον νέο γύρο παζαριών μεταξύ ιδιοκτητών και μισθωτών.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων, οι διοικήσεις των οποίων προτίμησαν να χάσουν ολόκληρο το μίσθωμα παρά να δεχθούν τη μείωση ή να διαπραγματευτούν με τον ενοικιαστή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ξενοδοχείο Εσπέρια, που έκλεισε όταν το Ταμείο Νομικών δεν δέχτηκε αναπροσαρμογή ενοικίου. Αντίθετα, στην Πλατεία Συντάγματος η EFG Eurobank τα βρήκε με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη για το ξενοδοχείο King George. Ο ξενοδοχειακός όμιλος τα έσπασε, όμως, με το ΙΚΑ για το Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης και αποχωρεί.

Η μαζική στροφή προς φθηνότερη επαγγελματική στέγη που καταγράφει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος συνδέεται και με τη σημαντική προσφορά ακινήτων.



Αλλά ακόμα και μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν είναι εύκολο να βρουν τις μεγάλες επιφάνειες που μισθώνουν, προχωρούν σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες και καταφέρνουν να περιορίσουν τα ενοίκια.

Τα στοιχεία από μια πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία δικαιώθηκε έμπορος του Βόλου που είχε ζητήσει μείωση ενοικίου κατά 20% για δύο καταστήματα, είναι ενδεικτικά του κλίματος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων προκύπτει πως (από το πρώτο κύμα) έχει ήδη σημειωθεί μείωση ενοικίων κατά 25% στην Κέρκυρα, από 7% έως 15% στην Αττική και σε αντίστοιχα ποσοστά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακόμα και στον πλέον εμπορικό δρόμο της χώρας, την Ερμού, ο διεθνής οίκος Cushman & Wakefield καταγράφει στην τελευταία έκθεσή του πτώση ενοικίων κατά 15,4%, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η πτώση περιορίστηκε κοντά στο 5%.

Στην αγορά υποστηρίζουν πως όσο η ελληνική οικονομία δεν πιάνει πάτο τόσο θα αυξάνονται οι πινακίδες «θα μας βρείτε απέναντι» στα καταστήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες μετακομίζουν μαζικά για φθηνότερο ενοίκιο.

Η έκθεση της ΤτΕ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, παρά τη σημαντική διόρθωση, οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές «είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες».

Η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων φαίνεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα αλλά και με τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση των τιμών και η στενότητα χρηματοδότησης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων τα τελευταία χρόνια, τάση που δεν φαίνεται να μεταβάλλεται σύντομα.

euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger