24/11/11

Νέο αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2012!

Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, στο υπό κατάρτιση φορολογικό ν/σ, μέσω της εισαγωγής των νέων αντικειμενικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, τα αντικειμενικά κριτήρια θα προκύπτουν – μεταξύ άλλων – από τα εξής: χρόνο άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς και το είδος αυτής, ενοίκιο, τετραγωνικά μέτρα, και αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης και το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούνται.


Με το νέο σύστημα που προωθείται θα καθορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για το οποίο θα φορολογούνται οι επιχειρηματίες, το οποίο θα συγκρίνεται τόσο με το δηλωθέν εισόδημα όσο και με αυτό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης. Ο τελικός φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας θα υπολογίζεται βάσει του μεγαλύτερους εισοδήματος από τα παραπάνω.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή του παραπάνω συστήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επικαλούμενοι τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΓΠΣ, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν το 2009 εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (που ήταν τότε το αφορολόγητο όριο).

forologikanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger