24/11/11

Κατασκευές: από το κακό στο χειρότερο ο κλάδος, νέα μεγάλη μείωση το 2011

Δραματικά μειώθηκε η συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2007 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου στη δημιουργία του ΑΕΠ έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριακονταετίας και διαμορφώνεται σε επίπεδο 3,6%. Μάλιστα η συμμετοχή του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ το 2010 ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 6,0%, ενώ στην Ελλάδα σε 4,1%. Τα παραπάνω στοιχεία μας δείχνουν οτι ο κλάδος των κατασκευών και η ελληνική οικονομία έχουν μια πλήρως αμφίδρομη, αλλά και ανελαστική σχέση.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Μάιο 2010 έως τον Απρίλιο 2011, το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής- Δημόσιας) παρουσίασε μείωση σε ποσοστό 22,2% στις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Στο ακόλουθο γράφημα παρουσιάζεται η διαφορά της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, κατά περιφέρεια, για το μήνα Απρίλιο των ετών 2010 και 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας αναπόφευκτα οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε κατά 21,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αρκετές από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99, ανάμεσα στις οποίες είναι η Έδραση και η Αττικάτ. Σε πιο δυσχερή θέση βρέθηκαν εταιρείες όπως η Θεμελειοδομή και η Betanet που έκλεισαν. Οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση προσωπικού, ενώ οι απολαβές των υπαλλήλων που έχουν απομείνει έχουν συρρικνωθεί. Παράλληλα οι συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του, έχουν οδηγήσει σε αδράνεια τα δημόσια έργα.


Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο Γενικός δείκτης Τιμών υλικών σημείωσε αύξηση 2,5% τον Ιούλιο 2011 έναντι του αντίστοιχου δείκτη τον Ιούλιο του 2010.

Όπως όλα δείχνουν η κρίση στον κλάδο των κατασκευών «στοιχίζει» πολύ ακριβά στην ελληνική οικονομία. Η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά καθώς το κράτος επιβαρύνεται με δυσβάσταχτα έξοδα για τις πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα χάνει έσοδα από τη φορολογία αλλά και τις εισφορές στα σχετικά ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες στο ύψος των φορολογικών εσόδων υπερβαίνουν το 60%. Η κρίση στον κλάδο των κατασκευών επηρεάζει και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων όπως των καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κλπ. Επιπλέον έχει κλείσει σημαντικός αριθμός μεσιτικών γραφείων. Το τελευταίο, ωστόσο δεν είναι απαραίτητα κακό δεδομένου ότι η κρίση βοηθά στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον συγκεκριμένο κλάδο και να παραμείνουν ενεργοί μόνο οι επαγγελματίες του χώρου και όχι οι «αλεξιπτωτιστές».

Ουδέν κακό, εντούτοις, αμιγές καλού. Η περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν προβλέπεται να βελτιωθούν, το αντίθετο μάλιστα! Συνεπώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Το 2ο τρίμηνο του 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν σε ποσοστό 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σίγουρα υπάρχουν «ασφαλείς» επενδύσεις σε ακίνητα αυτή την περίοδο και ακόμη πιο σίγουρο είναι οτι οι παρούσες συγκυρίες ευνοούν κατά πολύ τους επενδυτές. Το μόνο που μένει είναι να αναστραφεί το κλίμα της αρνητικής ψυχολογίας και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί την τελευταία διετία ώστε να ανακάμψει ο κλάδος.

capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger