5/6/12

Task Force: εφιαλτική η εικόνα στο δημόσιο λόγω γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας

Αποκαλυπτική για το μέγεθος της αναποτελεσματικότητας και της γραφειοκρατίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση, στην οποία ενδεικτικά δεν υπάρχει πουθενά σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ήταν η κ. Georgette Lalis, επικεφαλής της υπηρεσίας στην Αθήνα της EU Task Force.

Η σπατάλη και η έλλειψη συντονισμού είναι διάχυτη, όπως λ.χ. στις δράσεις για το e-governance (ηλεκτρονική διακυβέρνηση), καθώς στο Δημόσιο έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για υπολογιστές, αλλά υπάρχουν αναλογικά λίγα e-mail, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα των διαφόρων υπηρεσιών δεν είναι διασυνδεδεμένα.
 
Συντονισμός
Από το βήμα διεθνούς συνεδρίου την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, η κ. Lalis περιέγραψε μία «εφιαλτική» κατάσταση σε διάφορα σημεία του δημοσίου, ενώ ακόμη και για πρόσφατες τομές, όπως ο τελευταίος νόμος για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, είπε πως «χρειάζεται να κοπεί σε όγκο σημαντικά». Η κ. Lalis υπογράμμισε πως η χώρα δεν διαθέτει, σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έναν μηχανισμό συντονισμού της κυβέρνησης, ο οποίος θα επιτρέπει στη δημόσια διοίκηση να λειτουργεί απροβλημάτιστα, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
«Θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί αυτός ο μηχανισμός εδώ και καιρό, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν λειτούργησε. Πλέον είναι πρακτικά έτοιμος, αλλά απαιτείται πολιτική απόφαση για να εφαρμοστεί» πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού επιτρέπει να λαμβάνονται οι περισσότερες αποφάσεις, που αφορούν στο κράτος, πριν αυτές φτάσουν στο πολιτικό επίπεδο.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ίδια τόνισε πως από την εργασία της EU Task Force προέκυψε πως δεν υφίσταται πουθενά waste management, δηλαδή ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. «Υπάρχουν πολιτικά ζητήματα και χρειάζεται να επιλυθούν πρώτα αυτά, για να καταρτιστεί waste management» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, η κ. Lalis υπογράμμισε ότι επηρεάζεται αρνητικά από την πολυνομία και τη δημόσια διοίκηση, η οποία δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς γραφειοκρατία.
 
Προμήθειες
Η κ. Lalis σημείωσε ότι τώρα ξεκινά η διαδικασία management του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, ενώ και σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης, όπως στα τελωνεία, απαιτούνται μεταβολές στη λειτουργία τους. Για τις προμήθειες του Δημοσίου, είπε ότι εάν μείνουν όπως είναι και απλά μετατραπούν σε ηλεκτρονικές, τότε θα είναι «εφιάλτης», ενώ τόνισε πως πριν από λίγες ημέρες περατώθηκε από στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αξιολόγηση του υπουργείου τους (με τεχνογνωσία της Task Force), που είναι η πρώτη στο ελληνικό δημόσιο και θα επακολουθήσουν ανάλογες και σ' άλλα υπουργεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger