13/6/12

Μόνο 500 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της χρηματοδότησης για την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση της τράπεζας. Η δημοσιοποίηση της απόφασης για την έγκριση της χρηματοδότησης, αίρει την αβεβαιότητα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη δανειοδότηση του νέου Ταμείου και η οποία είχε γίνει αιτία για σχόλια δυσαρέσκειας από την ελληνική πλευρά.

Τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ επιβεβαίωσε με δήλωσή της λίγο αργότερα και η υπεύθυνη Τύπου της τράπεζας κ. Ελένη Καββαδία, η οποία σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ στις 5 Ιουνίου. Στη δήλωσή της η κ. Καββαδία χαρακτηρίζει «λανθασμένες αιτιάσεις» τις αναφορές που υπήρξαν στον ελληνικό Τύπο -μεταξύ των οποίων και στην «Οικονομική Καθημερινή»- για απουσία ενημέρωσης από την πλευρά της τράπεζας προς το υπουργείο σχετικά με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ, αλλά και την αξίωση για τη ρήτρα δραχμής που προβάλει η τράπεζα στις συμβάσεις τόσο στις νέες όσο και στις παλαιότερες, που έχει υπογράψει με την ελληνική πλευρά, ως διασφάλιση για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, πληροφορίες από την ελληνική πλευρά επιμένουν ότι η ΕΤΕπ ζητεί την εφαρμογή του βρετανικού δικαίου στις δανειακές συμβάσεις αναδρομικά καθώς και κάποιου είδους εξασφαλίσεις για ενδεχόμενο συναλλαγματικό κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Στουρνάρας, πρόκειται για την πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ελληνικών τραπεζών και το ποσό που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Οταν οι πόροι αυτοί απορροφηθούν, η ΕΤΕπ θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση έως ότου υλοποιηθεί πλήρως το ποσό του 1 δισ. ευρώ, που προβλέπεται στην αρχική συμφωνία. Το νέο ταμείο χρηματοδοτείται από κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων για έργα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και απελευθερώνονται προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Το Ταμείο θα παράσχει εγγυήσεις προς τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν κεφάλαια κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που ήδη λαμβάνουν κάποια μορφή στήριξης από τα ευρωπαϊκά Ταμεία, είτε αυτές είναι υφιστάμενες είτε νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Eπέκταση σε Πορτογαλία και Ισπανία
Η σύστασή του αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για αναπροσαρμογή των πόρων του ΕΣΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η χρήση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, που έχει χαρακτηριστεί «καινοτόμο» θα επεκταθεί σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να ενισχυθεί η απασχόληση μέσω των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger