10/5/12

Πρωτοποριακό επενδυτικό fund για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας

Τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα Exchange Traded Fund- ETF (Διαπραγματευόμενου Κεφαλαίου), το οποίο θα φέρει τον διακριτικό τίτλο «Export Fund» και στόχος είναι να μπει στη γραμμή εκκίνησης με χρηματοδοτικά κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, προανήγγειλε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Αλεξάκης, πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ).

Ο πλήρης τίτλος του κεφαλαίου θα είναι «Ταμείο Υποστήριξης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδος», υποδηλώνοντας και το αντικείμενο της δραστηριότητάς του, ενώ αυτό θα μπορεί μελλοντικά να εισέλθει σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων.

Μιλώντας στο συνέδριο Export Summit του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο κ. Αλεξάκης ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο δεν έχει προς το παρόν δημιουργηθεί, αφού βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας της νομικής μορφής του. Ωστόσο, η αρχική πρόθεση είναι να στηρίζει επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒΕ, των οποίων οι εξαγωγές αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των συνολικών τους πωλήσεων.


Αρχικά στο fund «κλειστού τύπου» προβλέπεται να συμμετάσχουν 25 μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες αυτές θα εισφέρουν …σε είδος, ήτοι μέρος των μετοχών τους (πιθανότατα το 10%) και τα συνεργαζόμενα «funds» θα συνδράμουν με κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτούνται οι εξαγωγικές προσπάθειες των εταιρειών. Το καινοτόμο στοιχείο του fund είναι η απευθείας σύζευξη επιχειρήσεων και χρηματοδοτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Αλεξάκης σημείωσε ακόμη ότι ως προς τη νομική μορφή του fund εξετάζονται δύο διαστάσεις, είτε η πλήρως καθετοποιημένη μορφή είτε η συνεργασία με τράπεζα, στην οποία θα εκχωρούνται τα χρηματοδοτικά κεφάλαια του fund, ώστε ακολούθως να διανέμονται στις επιχειρήσεις μέσω αυτής. Το δε fund θα εισπράττει μεταξύ άλλων τόκους από την τράπεζα για τα εν λόγω κεφάλαια.

Ποιες επιμέρους δραστηριότητες θα χρηματοδοτεί το fund; Μεταξύ άλλων, πιστώσεις χρηματοδοτήσεων, κεφάλαια κίνησης, χρηματοδότηση εξαγωγικών δαπανών, υπηρεσίες factoring (σ.σ. πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων) και συμμετοχή σε εκθέσεις/επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Και πότε θα λειτουργήσει; Ο καθηγητής δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα, αλλά υπενθυμίζεται ότι όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Capital Markets Experts (CAMEX), Βασίλης Μάργαρης, το fund αναμένεται να προχωρήσει μέχρι τέλους του 2012, στο πλαίσιο project που επεξεργάζεται η εταιρεία, σε συνεργασία με τον δρα Αλεξάκη και άλλα funds.

Μάλιστα, ο κ.Μάργαρης γνωστοποίησε σήμερα ότι ο κ. Αλεξάκης έχει ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με χρηματοδοτικά κεφάλαια, ώστε να προωθηθεί το όλο εγχείρημα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger