11/5/12

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στον κλάδο των e-books!

Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ψηφιακών βιβλίων (ebooks), μετά τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που ανακοίνωσε η Microsoft με την Barnes & Nobles με την πρώτη, μάλιστα, να επενδύει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 εκατ. δολαρίων σε μία νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές.

Η Barnes & Nobles δεν είναι ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό, αλλά πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων των ΗΠΑ και διαθέτει πλέον και ισχυρή παρουσία στο χώρο της online διάθεσης βιβλίων, όντας ο κυριότερος ανταγωνιστής της Amazon. Επιπλέον, έχει λανσάρει το Nook, μία συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (e-book reader), η οποία ανταγωνίζεται το Kindle Touch και είναι αρκετά δημοφιλής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ υπάρχει και tablet έκδοση.

Nook
Το Nook είναι και η δραστηριότητα που θα συνεισφέρει η Barnes & Nobles στη νέα επιχείρηση που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα επενδύσει η Microsoft τα 300 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το 17,8% της εταιρείας, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη αποφασισθεί.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεργασία έχει ως στόχο να απειλήσει αφενός την πρωτοκαθεδρία της Amazon στο χώρο των ψηφιακών βιβλίων, αλλά και να βοηθήσει τη Microsoft να αποκτήσει παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά. Μία από τις πρώτες κινήσεις της συνεργασίας θα είναι μία εφαρμογή του Nook για τα επερχόμενα Windows 8, στα οποία υπενθυμίζεται ότι θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα tablets και στην αξιοποίηση των οθονών αφής ακόμη και στους προσωπικούς υπολογιστές. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι πολύ σημαντικό για την πλατφόρμα της Microsoft να υποστηρίζει την ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων, οπότε η συνεργασία με την Barnes & Nobles αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Σημειωτέον πως το Nook Touch, το tablet της Barnes & Nobles, βασίζεται στο Android της Google, αλλά πλέον δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επόμενη έκδοση να έχει ως λειτουργικό τα Windows 8, ένα θέμα στο οποίο οι ιθύνοντες και των δύο πλευρών απέφυγαν να σχολιάσουν όταν ερωτήθηκαν σχετικά κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Διεθνής επέκταση
Το Nook και γενικότερα η ψηφιακή πλατφόρμα της Barnes & Nobles είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στον υπόλοιπο πλανήτη έχει πολύ χαμηλή διείσδυση με μόνη εξαίρεση τη Βρετανία. Κάτι που δεν συμβαίνει με την Amazon, η πλατφόρμα Kindle της οποίας έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Επιπλέον, η επιτυχία του Kindle Fire, του tablet της Amazon, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για το δεύτερο πιο δημοφιλές tablet παγκοσμίως πίσω από το iPad της Apple. Υπενθυμίζεται ότι η ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων είναι από τις λειτουργίες του iPad που δίνει ιδιαίτερη σημασία η Apple, η οποία έχει λανσάρει και το δικό της ψηφιακό βιβλιοπωλείο.
Στην αγορά των ψηφιακών βιβλίων ισχυρή παρουσία επιδιώκει να έχει και η Google, που επίσης έχει τη δική της υπηρεσία διάθεσης ebooks. Οπότε, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τα ψηφιακά βιβλία και γενικότερα οι ψηφιακές εκδόσεις να αποτελέσουν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης τεσσάρων εκ των σημαντικότερων «παικτών» στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά, δηλαδή των Amazon, Apple, Google και Microsoft.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger