22/5/12

Πληροφορίες για την ίδρυση επιχείρησης στην Πολωνία

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαρσοβία ενημερώνει για τις διαδικασίες ίδρυσης επιχείρησης στην Πολωνία.

Η όλη διαδικασία αποτελείται από δέκα βήματα, ο χρόνος ίδρυσης επιχείρησης διαρκεί από 2,5 έως 3 μήνες, ενώ το κόστος ίδρυσης ξεκινά από τα 600 Ευρώ περίπου.

1. Συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης επιχείρησης. Διάρκεια 1 ημέρα, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 1000 ζλότυ (περίπου 250 Ευρώ), συν 22% ΦΠΑ, συν 0,5% φόρος. Σημειώνουμε ότι στη Πολωνία η νομική μορφή των εταιρειών είναι : limited liability company ( Sp. Z.o.o.) μορφή η οποία και αποτελεί την ευρύτερα διαδεδομένη μορφή πολωνικής επιχείρησης (ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης τα 1250 Ευρώ), limited partnership, limited joint-stock partnership, joint-stock company (ελάχιστο κεφάλαιο ίδρυσης τα 13.000 Ευρώ), branch office και τέλος representative office.

2. Συμβόλαιο ενοικίασης ή αγοράς χώρου ο οποίος θα αποτελεί την έδρα της επιχείρησης. Αντίγραφο του συμβολαίου πλην του συμβολαιογράφου δίδεται και για την εγγραφή της επιχείρησης στο Εθνικό Μητρώο Επιχειρήσεων.

3. Εγγραφή της επιχείρησης στο Εθνικό Μητρώο Επιχειρήσεων (KRS –Krajowy Rejestr Sadowy). Διάρκεια 7-14 ημέρες, κόστος 1000 ζλότυ (περίπου 250 Ευρώ)

4. Αίτηση λήψης κωδικού της επιχείρησης –REGON– από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Διάρκεια 1 ημέρα, χωρίς κόστος.

5. Αίτηση λήψης φορολογικού κωδικού –NIP– από το Υπουργείο Οικονομικών. Διάρκεια έως 4 εβδομάδες, χωρίς κόστος

6. Εγγραφή στα μητρώα του ΦΠΑ. Σημειώνουμε ότι από την απόδοση ΦΠΑ απαλλάσσονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας, προϊόντων γάλακτος, ασφαλιστικές και τραπεζικές υπηρεσίες, ταχυδρομεία, υπηρεσίες εκπαίδευσης και τέχνης και ορισμένες επιστημονικές υπηρεσίες. Η κύρια κατηγορία φορολόγησης είναι στο 23% όπου και υπάγεται η πλειοψηφία των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες αυτή του 8% όπου υπάγονται κάποιες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης κλπ) και αυτή του 5% στην οποία υπάγονται τα βασικά τρόφιμα και τα βιβλία). Διαδικασία 1 ημέρα, κόστος 170 ζλότυ (περίπου 43 Ευρώ)

7. Εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικής Ασφάλισης (ZUS). Μέσα σε μία εβδομάδα από την πρόσληψη του πρώτου υπαλλήλου η επιχείρηση υποχρεούται να εγγραφεί στο ZUS. Διάρκεια 1 ημέρα, χωρίς κόστος

8. Έγγραφη ενημέρωση του Οργανισμού Επιθεώρησης Εργασίας (εντός 1 μηνός από την έναρξη) για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης

9. Έγγραφη ενημέρωση του Οργανισμού Επιθεώρησης Υγιεινής (εντός 1 μηνός από την έναρξη) για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης

10. Υποχρεωτικό άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger