30/5/12

Επιτροπή Ανταγωνισμού: άμεση προώθηση γραφειοκρατικών θεμάτων για τις τιμές στην αγορά

Τις προτεραιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ι. Στουρνάρας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δ. Κυριτσάκη, κατά τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία της επιτροπής.

Ο υπουργός σημείωσε τη σημασία του ρόλου της επιτροπής για τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την εξέλιξη των τιμών στην αγορά και ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη δράση της επιτροπής και ιδιαίτερα για αυτό το θέμα, δεσμεύτηκε ότι θα προωθηθούν άμεσα γραφειοκρατικές διαδικασίες που εκκρεμούν.

Ο υπουργός σχολίασε ότι, ανεξάρτητα από τον θεσμικό του ρόλο, παρακολουθεί στενά το έργο της επιτροπής και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και πρόσθεσε ότι πρέπει με υψηλές ταχύτητες να συνεχίσει το έργο της.

Στο μεταξύ, για τη σύσταση "Επιτροπής Ανταγωνισμού" στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας, με την παρουσία του ειδικού γραμματέα Εποπτείας της Αγοράς Γ. Στεργίου και του αρμόδιου για τα θέματα ανταγωνισμού στο υπουργείο Οικονομίας Απ. Ντάφλιου.

Εκ μέρους του επιμελητηρίου, το μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Γ. Φλωράς τόνισε τη βούληση του επιμελητηρίου να παρεμβαίνει, στο μέλλον, δυναμικά στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για την ενημέρωση και προστασία των μελών του στα θέματα ελεύθερου ανταγωνισμού και παραεμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από το υπουργείο η συνεργασία, η ενημέρωση και η πρόσκληση προς το επιμελητήριο για συμμετοχή σε όλες τις σχετικές ενέργειες των αρμόδιων αρχών.

Με δεδομένο ότι, ο στόχος της αντιμετώπισης των παράνομων πρακτικών στις οποίες επιδίδονται τα καρτέλ είναι κοινός, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σημείωσε τη σημασία της ενημέρωσής του σχετικά με καταγγελίες και αναφορές επαγγελματιών. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν νέες συναντήσεις με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιμελητηρίου, ώστε να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για κάθε κλάδο ξεχωριστά. Συμφωνήθηκε πως σε κάθε περίπτωση που υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για παράνομες πρακτικές των καρτέλ, θα ενημερώνεται ο υπουργός και θα υποβάλλεται αίτημα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την διερεύνηση του θέματος.

Για τα θέματα του παραεμπορίου, αφού αναλύθηκε το πλαίσιο λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών (Δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες Υπουργείου, Αστυνομία κ.α), οι δύο πλευρές συμφώνησαν προκειμένου το επιμελητήριο να αναλάβει δράση κατ' αρχήν στους βασικούς δήμους του λεκανοπεδίου, όπου θα γίνει ενημέρωση των δημοτικών αρχών και θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι αντιμετώπισης του προβλήματος. Μέλη του Επιμελητηρίου θα οριστούν ως "τοποτηρητές" της εφαρμογής των στόχων αυτών από τους δήμους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger