18/5/12

Το ΕΣΠΑ στις προτεραιότητες του Στουρνάρα, νέου υπηρεσιακού Υπουργού Ανάπτυξης

«Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα, δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε μια υπογραφή», δήλωσαν τόσο η απερχόμενη υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου όσο και ο νέος υπουργός Ι. Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας, μετά την ενημέρωσή του από την απερχόμενη υπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ και, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιον θεωρεί ρεαλιστικό στόχο για το μέλλον, σχολίασε: «Ρεαλιστικός στόχος, για το προσεχές διάστημα, είναι να μείνουμε με το κεφάλι έξω από το νερό».

Και προσέθεσε τα εξής: «Κάποια πράγματα δεν μπορούν να μείνουν πίσω, έχουμε μια οικονομία βυθισμένη στην ύφεση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ήδη, από τους υπουργούς να παρουσιάσουν τις 10 βασικές προτεραιότητες από το υπουργείο τους». Ανέφερε επίσης ότι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου εστιάζουν στην περαιτέρω βελτίωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, στην εύρεση κεφαλαίων κίνησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, στην εκτέλεση του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων -σημείωσε την εκτίμησή του ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην περικοπεί περαιτέρω- και στην προώθηση εκείνων των επενδύσεων των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.


Πρωταρχικός στόχος του, συμπλήρωσε, είναι να μη σταματήσουν οι επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, σχολίασε ότι «δεν θα ήμουν εδώ εάν πίστευα ότι δεν είναι εφικτό κάτι να γίνει».

Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η προτροπή της προς το νέο υπουργό είναι αντίθετη με τις συνηθισμένες καθώς του ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια μέρα ούτε μια υπογραφή, επισημαίνοντας το εξής: «Ξέρουμε ότι έχουν χαλαρώσει τα πάντα. Σε αυτή τη συγκυρία όμως κάθε ώρα που χάνεται από εκταμιεύσεις, προγράμματα, αναπτυξιακά έργα κ.λπ. είναι σαν να χάνονται στη χώρα μήνες». Τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά όσον αφορά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως είπε, η εκταμίευσή του έχει φτάσει στο 80%, αλλά και ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, μεταξύ των 27 χωρών, όσον αφορά την απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των υπογραφών για το ταμείο διαχείρισης κινδύνων και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε ότι ο νέος υπουργός θα πρέπει να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων προκειμένου να προχωρήσουν οι υπογραφές σε σημαντικά θέματα τα οποία δεν επιδέχονται καθυστερήσεις.

Επίσης ανέφερε ότι η δουλειά που έχει ξεκινήσει στη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων για την αναδιάρθρωσή της, θα πρέπει επίσης να μην αδρανήσει. Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, έχει ξεκινήσει η καταχώριση και η ψηφιοποίηση 6.000 φακέλων για επενδύσεις που είναι αταξινόμητοι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger