3/5/12

Κλάδος δομικών υλικών: η εξωστρέφεια λύση για την αναγέννηση του κλάδου στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού, η στροφή σε νέα προϊόντα, η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με επιχειρήσεις του εξωτερικού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτάσεις του ΣΕΒ για την αναδιάρθρωση του κλάδου των δομικών υλικών. 

Η σχετική έκθεση εκπονήθηκε με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορά τους κλάδους τσιμέντου, χρωμάτων- μονωτικών, μεταλλικών προϊόντων, τούβλων- πλακιδίων και συναφών υλικών, καλωδίων, σωλήνων- ειδών θέρμανσης, και δομικών προϊόντων ξυλείας.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ο ευρύτερος τομέας των Δομικών Υλικών είναι ένας από τους στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς περιλαμβάνει πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων και συνεισφέρει παραδοσιακά στη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ, μέσα και από τις εξαγωγικές του επιδόσεις (τα δομικά υλικά αντιπροσωπεύουν το 21,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 2010). Ωστόσο ο κλάδος δοκιμάζεται από την κρίση που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου, συμπαρασύροντας σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων του τομέα των δομικών υλικών. 


Εκτός από τις προτάσεις για αναδιάρθρωση/ εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων ο ΣΕΒ εισηγείται και θεσμικές μεταρρυθμίσεις για άρση των εμποδίων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, με έμφαση στην ένταση των ελέγχων τήρησης προτύπων και κανονισμών. 

Σε σχετικές δηλώσεις ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, επισημαίνει ότι «στον ευρύτερο τομέα των δομικών υλικών μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις εφόσον επενδύσουμε στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, όπως είναι τα σημαντικά αποθέματα γνώσης και τεχνογνωσίας, οι τεχνολογικές δυνατότητες των ηγετών του κλάδου και η παραγωγική τους ευελιξία, η έντονη εξωστρεφής δραστηριότητα και η διείσδυση σε γειτονικές αγορές».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger