30/5/12

Πρόταση 9 μέτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας

Την επιτακτική ανάγκη σταθερής κυβέρνησης που θα χαράξει δυναμική αναπτυξιακή πολιτική τόνισε τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Ελευθέριος Κούρταλης, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, όπου και επανεξελέγη πρόεδρος. 

Ο κ. Κούρταλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βρίσκεται, τόσα χρόνια, αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κρίση, χωρίς να έχει μπροστά του, ένα όραμα, ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, μια σφαιρική στρατηγική για την αναδιάταξη της κλωστοϋφαντουργίας, μια υπεύθυνη διαβεβαίωση ότι οι σημερινές θυσίες προετοιμάζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση προς το κράτος για λήψη μέτρων άμεσης προτεραιότητας που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν, όπως τόνισε, τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

Αυτά είναι:

- Η αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας, που ακυρώνει παραγωγικές και εξαγωγικές ευκαιρίες. Το τραπεζικό μας σύστημα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει και οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

- Η εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις μας, που στερεί την οικονομία μας από την αναγκαία ρευστότητα, με το κράτος να εμφανίζεται στη πραγματικότητα να έχει κάνει στάση πληρωμών, αλλά και τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.


- Η άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχ/σεων.

- Η μείωση, κατά 50%, τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις κλωστοϋφαντουργίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για τη βελτίωση του εργασιακού κόστους. Για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία το εργασιακό κόστος είναι καθοριστικό στοιχείο, καθότι υπεισέρχεται σε μεγάλο ποσοστό στη παραγωγή του τελικού προϊόντος.

- Η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% διότι η Κλωστοϋφαντουργία είναι ηλεκτροβόρος βιομηχανία με σημαντική συμμετοχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην επιβάρυνση του κόστους παραγωγής της.

- Η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας για την βιομηχανία.

- Η πληρέστερη αξιοποίηση των κρατικών προμηθειών για τη μερική, τουλάχιστον, υποκατάσταση των απωλειών από την κάμψη της εγχώριας ζήτησης

- Η ουσιαστική μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών για την ενθάρρυνση των νέων παραγωγικών επενδύσεων.

- Η ριζική πάταξη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της παραοικονομίας που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και αποθαρρύνουν νέες επιχειρηματικές δυνάμεις.


Οι εξελίξεις το 2011 στην κλωστοϋφαντουργία

→ Οι εξαγωγές ειδών ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης μειώθηκαν, κατά 2,6%, και περιορίσθηκαν στα 776,9 εκατ. ευρώ (έναντι 797 εκατ. ευρώ του 2010), ενώ οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών, μειώθηκαν, κατά 5% και έπεσαν στα 406,7 εκατ. ευρώ (έναντι, 428,3 εκατ. ευρώ, του 2010).

Την ίδια περίοδο :
→ Η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 9,6% (έναντι μείωσης κατά 5,1%, το 2010), με τις κλωστοϋφαντουργικές ύλες να παρουσιάζουν κάμψη της παραγωγής τους, κατά 21,8% (έναντι 20,6%, το 2010), ενώ στα είδη ένδυσης, η κάμψη της παραγωγής έφθασε στο 25,4% (έναντι 23,1%, το 2010).

Πίσω από τις εξελίξεις αυτές, σημείωσε ο κ. Κούρταλης, κρύβονται, μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά δράματα και, πάντως, λιγότερες εργασίες, λιγότερες επιχειρήσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότερα κρατικά έσοδα.

Οι προοπτικές

∗ Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας απαξιωτικής διαδικασίας που την συνθέτουν τρείς διαφορετικές τάσεις:

- η πολύχρονη αποβιομηχάνιση που έχει σημαντικά υποβαθμίσει παραγωγικές δυνατότητες και ποιοτικές επιδόσεις.
- ο αθέμιτος ανταγωνισμός, λόγω του κοινωνικού ντάμπινγκ που ασκούν σε βάρος της οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις, με το χαμηλό κόστος εργασίας.
- η σημαντική κάμψη της εγχώριας ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε, ο κλάδος καλείται να αναδιαρθρωθεί, να εκσυγχρονισθεί, να ανανεωθεί, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποτελεί μονόδρομο βιώσιμης ανάπτυξης. Και σ’ αυτή την προσπάθεια, οφείλει να είναι παρούσα και η πολιτεία στηρίζοντας την Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία, κατέληξε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger