4/4/12

Πρώτα η άδεια, μετά ο έλεγχος... από το ΥΠΑΑΝ για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Την αρχή «πρώτα η άδεια, μετά ο έλεγχος» φιλοδοξεί να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται τις σχετικές ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται να εφαρμοσθούν με κοινή υπουργική απόφαση σε συνδυασμό με αλλαγή του Κώδικα των Δήμων, καθώς οι σχετικές άδειες χορηγούνται από τους δήμους. Το ζήτημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως του κλάδου τροφίμων και μαζικής εστίασης.

Προέγκριση άδειας


Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαδικασία που προωθείται είναι να λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από τους οικείους δήμους τη σχετική προέγκριση της άδειας ίδρυσης, ο επιχειρηματίας με υπεύθυνη δήλωση να δεσμεύεται ότι πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του καταστήματος και στη συνέχεια να ασκείται ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κατηγοριοποιηθούν ανά επικινδυνότητα, κατ’ αντιστοιχία με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες κατηγοριοποιούνται σε χαμηλής, μέσης όχλησης κ.ο.κ.

Σήμερα η διαδικασία προέγκρισης της άδειας ίδρυσης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προβλέπει την υποβολή 8 διαφορετικών δικαιολογητικών. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας, αφού λάβει την προέγκριση, θα πρέπει να υποβάλει, προκειμένου να του χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας, 19 διαφορετικά δικαιολογητικά. Μάλιστα, στην περίπτωση ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων η νομοθεσία επιβάλλει την υποβολή επιπλέον ειδικών δικαιολογητικών. Για παράδειγμα, για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης άνω των 200 καθισμάτων υποβάλλονται επιπλέον 7 δικαιολογητικά, για τα κρεοπωλεία δύο επιπλέον, για τα κομμωτήρια 5 επιπλέον δικαιολογητικά, για τα ανοιχτά μπαρ δύο επιπλέον, για καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων δύο, ενώ ειδικά δικαιολογητικά απαιτούνται και στην περίπτωση των γραφείων τελετών.


Ανενεργός ο νόμος

Η πρώτη απόπειρα για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων έγινε με τον νόμο 3982/2011 ο οποίος αφορούσε τις μεταποιητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, παρά την ψήφιση του νόμου την περασμένη άνοιξη, αυτός επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη ως προς το θέμα της αδειοδότησης, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Κάποια εκκρεμή ζητήματα, μάλιστα, του ιδίου νόμου επιχειρείται να διευθετηθούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger