30/4/12

Μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους προανήγγειλε ο Παπαδήμος!

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής της λειτουργίας των θεσμών που υποστηρίζουν τις εξαγωγές ώστε να αναπτύσσουν κοινή δράση βάσει συγκεκριμένων στόχων ανά προϊόν και ανά αγορά υπογράμμισε η υπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι σύνδεσμοι εξαγωγέων, με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές». Στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προανήγγειλε τη μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική και πολιτική κατάσταση, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ. «Πρέπει», τόνισε, «να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών». Πρόσθεσε, ότι η ανταγωνιστικότητα ανακτάται με την εφαρμογή του προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα έχει σημασία η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα. Για τις εξαγωγές τόνισε ότι θα συμβάλουν ώστε έως τέλος του 2012 να έχουν ανακτηθεί τα 2/3 ή τα 3/4 της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000, ενώ το 2013 θα ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος.
 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να είναι κύριος μοχλός και κύρια κινητήρια δύναμη για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη, εντός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την υγιή άνοδο της εσωτερικής κατανάλωσης και τη δυναμική εξωτερική δραστηριότητα. Προανήγγειλε ότι θα γίνει μεταφορά πόρων από ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το ΕΤΕΑΝ να προχωρά προς τα τέλη του έτους στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων για στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών.
 
Από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι απαιτείται αλλαγή στην κουλτούρα και στους θεσμούς για να αναστρέψουμε το μοντέλο μας και να γίνουμε εξωστρεφείς. «Η στρατηγική για την εξωστρέφεια της χώρας αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και μια από τις βασικές επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού, που έθεσε ως βασική στόχευση το σχέδιο για τις εξαγωγές.

Αναφερόμενη στο ζήτημα τις επιστροφής του ΦΠΑ η υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εξαγωγείς και πρόσθεσε: «Υπάρχει το διαδικαστικό θέμα και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την έκδοση εγκυκλίου με ρυθμίσεις και βελτιώσεις. Για το κυρίαρχο θέμα που είναι η έλλειψη χρημάτων στα κρατικά ταμεία είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η αποκατάσταση της σταθεροποίησης το επόμενο διάστημα».
 
Η υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλίας από την επόμενη κυβέρνηση ώστε να είναι αποφασιστικότερη η συμβολή του Εξωτερικών για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε ότι ο ΟΠΕ θα πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θέτοντας στόχους ανά προϊόν και ανά αγορά και με το Invest In Greece.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε στην τοποθέτησή της ότι στην ημερίδα δεν συμμετείχαν οι τράπεζες καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας μας και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως ανέφερε «δέχθηκε να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα και τα κατάφερε και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Την ημερίδα χαιρέτισαν ακόμη ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και πρόεδρος των εξαγωγέων Κρήτης Αλ. Καλαμπόκης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας κ. Λεκασάς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger