4/4/12

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα από την Κομισιόν!

Στόχος είναι η στήριξη των μικρομεσαίων και των επενδύσεων σε ΑΠΕ, τονίζει ο Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. το χρονικό διάστημα 2007 - 2013 προβλέπονται 30 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Στην ερώτηση ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να συγκεντρώνει η Ελλάδα για να πάρει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε: "Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά συγκεκριμένοι δείκτες, όπως για παράδειγμα το ΑΕΠ, το οποίο είναι ο πιο σημαντικός δείκτης, και μετά υπάρχουν και άλλοι δείκτες όπως είναι η ανεργία και το επίπεδο μόρφωσης. Παράγοντες οι οποίοι έχουν επιρροή για τη διάθεση των κονδυλίων. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να διαπραγματευθτεί κανείς έναν ειδικό προϋπολογισμό".

Προτεραιότητα τώρα οι μικρομεσαίοι και οι ΑΠΕ

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διατέθηκαν τα μέχρι σήμερα κονδύλια από την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντά διπλωματικά: "Πρέπει να δούμε ότι με τα χρόνια αναπτύχθηκε μια πολιτική που δίνει βάρος σε θεματικές ενότητες. Σήμερα δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παλαιότερα ήταν στο χέρι των χωρών-μελών να διαθέσουν τα χρήματα κατά βούληση.


Η Ελλάδα διέθεσε πολλά χρήματα σε διάφορα επιτυχημένα προγράμματα όπως για παράδειγμα στη μόρφωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη. Έχουμε την πεποίθηση ότι τις τελευταίες δεκαετίες -η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. από το 1981- δημιουργήθηκαν ή διασφαλίστηκαν 530.000 θέσεις εργασίας με τη βοήθεια των διαρθρωτικών κονδυλίων".

Τέλος, στην ερώτηση εάν και κατά πόσον επηρεάζεται η πολιτική στον τομέα όπου είναι υπεύθυνος ο ίδιος και αν άλλαξε το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε:

«Αντίστροφα συμβαίνει. Με την πολιτική μας μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα ήταν η δυσκίνητη δημόσια διοίκηση. Στο παρελθόν χρειάζονταν μέχρι και 4 χρόνια για να κατατεθεί ένα πρόγραμμα και η Κομισιόν να λάβει μια απόφαση. Με την πολιτική μας πιέζεται προς μια επιτάχυνση. Τον Σεπτέμβριο δημιουργήσαμε έναν κατάλογο που αποδεικνύει ότι 200 προγράμματα θα πρέπει να υλοποιηθούν, ύψους 12 δισ. ευρώ. Έπεισα την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσουμε τον κατάλογο στο ίντερνετ ώστε ο καθένας να μπορεί να παρακολουθήσει σε ποιο στάδιο εφαρμογής βρίσκεται το πρόγραμμα. Διαπιστώσαμε ότι μέχρι το τέλος του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα 9 και το πρώτο τρίμηνο του 2012 υλοποιήθηκαν άλλα 5 προγράμματα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger