26/4/12

Αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών: πτώση 26% το 1ο τρίμηνο του 2012

Σε καθοδική τροχιά κινείται η ελληνική αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τα προσωρινά (prelim results) στοιχεία της IDC κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι πωλήσεις φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, επαγγελματικής και οικιακής χρήσης, σημείωσαν μείωση κατά 26%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος παρατηρείται μια μικρή ανάσχεση στην πτώση των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι (33,8%), ωστόσο τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Στην Ελλάδα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης πωλήθηκαν 148.160 τεμάχια έναντι 200.090 τεμαχίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ανά κατηγορία
Αναλυτικά, ανά κατηγορία, οι πωλήσεις των σταθερών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 7,5% και των φορητών υπολογιστών κατά 34,4%. Οι πωλήσεις σταθερών και φορητών υπολογιστών για οικιακή χρήση μειώθηκαν κατά 36,4%. Οι πωλήσεις σταθερών και φορητών υπολογιστών για επαγγελματικοί χρήση μειώθηκαν κατά 9,2%. Στους σταθερούς επαγγελματικούς υπολογιστές οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ στους σταθερούς οικιακούς υπολογιστές οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17,6%. Οι πωλήσεις των φορητών επαγγελματικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 17,4% και οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών για οικιακή χρήση μειώθηκαν κατά 41,7%.

Κατασκευαστές
Την πρώτη πεντάδα στην κατάταξη των εταιρειών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις υπολογιστών (σταθερών και φορητών) που πωλήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2012, απαρτίζουν οι Ηewlett Packard με μερίδιο αγοράς 24,1% και μείωση πωλήσεων κατά 13%, Dell με μερίδιο αγοράς 15,2% και αύξηση πωλήσεων κατά 22%, Πλαίσιο με μερίδιο αγοράς 12,6% και μείωση πωλήσεων κατά 16,4%, Toshiba με μερίδιο αγοράς 6,9% και μείωση πωλήσεων κατά 64,5% και Samsung με μερίδιο 4,4% και αύξηση πωλήσεων 73%.

Στους σταθερούς υπολογιστές για οικιακή και επαγγελματική χρήση την πεντάδα απαρτίζουν οι Hewlett Packard, Πλαίσιο, Dell, e-shop, Apple. Στους φορητούς υπολογιστές για οικιακή και επαγγελματική χρήση την πρώτη πεντάδα αποτελούν οι Hewlett Packard, Dell, Toshiba, Πλαίσιο, Samsung.

Πηγή: sepe.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger