4/3/12

Mεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία τα επόμενα χρόνια λόγω της νέας ΚΑΠ!


Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εμπεριέχει πολλά θετικά στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς τόσο το πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης όσο και οι άμεσες ενισχύσεις, θα επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Τούτο ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου που παραχώρησε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, εκτιμώντας πως η χώρα μας διατηρεί σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ανάλογο βαθμό. Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο ο αγροτικός τομέας, έναντι άλλων κλάδων, μπορεί να αναπτυχθεί, σημείωσε.


Διευκρίνισε επίσης, πως παραμένοντας ως έχει ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, για την περίοδο 2014-2020, οι άμεσες ενισχύσεις για την Ελλάδα θα διατηρηθούν στα 16 δισεκ. ευρώ. Ενισχύσεις, στις οποίες θα προστεθεί κι ένα ποσό -το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ανά κράτος- από το χαρτοφυλάκιο των 100 δισεκ. ευρώ που προορίζεται για την αγροτική ανάπτυξη. «Συνεπώς ο προϋπολογισμός για την Ελλάδα δεν θα υποστεί μείωση της τάξης του 20-30%, όπως φοβόντουσαν οι αγρότες». Ο κ. Τσιόλος σημείωσε επίσης, πως με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δίνεται σημαντική ευελιξία στα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα θα μπορεί για παράδειγμα να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο για την αγροτική ανάπτυξη, όπως θα προσδιοριστεί, ή αν επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να το ενισχύσει μεταφέροντας έως το 10% από τις άμεσες ενισχύσεις.

Ερωτηθείς για τη ψαλίδα που παρατηρείται μεταξύ τιμών του παραγωγού και των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής, ο Επίτροπος ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο πως υποστηρίζονται και προωθούνται οι άμεσες επαφές, χωρίς διαμεσολάβηση, παραγωγών - καταναλωτών. Απαντώντας σε ερώτηση για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Τσιόλος γνωστοποίησε πως φέτος η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόγραμμα ενίσχυσης τους, με τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες να αναμένονται περί τα τέλη του 2012. «Στόχος μας», είπε, «είναι η προώθηση εκτός ΕΕ αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Νωρίτερα , ο κ. Ντάτσιαν Τσιόλος συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και με εκπροσώπους οργανώσεων και φορέων. Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε στον κ. Τσιόλος τις ιδιαιτερότητες και τη σημασία της ελληνικής γεωργίας για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υποστηρίζουμε, τόνισε, μια απλή και ισχυρή ΚΑΠ που οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Επίσης, έθεσε στον Επίτροπο ζητήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα, όπως η κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών, η διατήρηση των ειδικών δικαιωμάτων, η αναδιαμόρφωση των ποσοστών συγχρηματοδότησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger