6/3/12

Εξαγωγές: η έλλειψη ρευστότητας δυναμιτίζει τη δυναμική των εξαγωγών

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η πορεία των ελληνικών εξαγωγών εξαιτίας της απουσίας ρευστότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Δημ. Λακασά και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Παράγω και Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου», που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ στην πόλη των Ιωαννίνων το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο κ. Λακασάς έκανε μία αναδρομή στις θετικές εξελίξεις των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους μήνες, καθώς και στη σταθερή πορεία των εξαγωγών της Ηπείρου το 2010, δίνοντας έμφαση στο ότι οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν αναπτυξιακό μονόδρομο.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση και οι τράπεζες οφείλουν να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας. «Βασική συνιστώσα στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλει να είναι ανταγωνιστική σε τιμή, ποιότητα και προηγμένη σε τεχνολογικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.



Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Τμήματος Κατάρτισης Συμβολαίων και εξυπηρέτησης πελατών του ΟΑΕΠ, κ. Αρης Κρεβατάς, περιέγραψε με σαφήνεια το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ (Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων) αναφέροντας ότι αυτό απευθύνεται σε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, από την πρώτη κιόλας εξαγωγή τους. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει 12 μήνες, αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας κεφάλαιο κίνησης μέχρι και 200.000 ευρώ για τέσσερις μήνες. Τέλος, ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΕΒΕ στην Ηπειρο, κ. Θόδωρος Αλεξίου, παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα «8 Βήματα για να Εξάγω», που υλοποιεί ο ΣΕΒΕ με μεγάλη συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την εκπαίδευση των στελεχών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών που επιθυμούν να εξάγουν, ενώ ο διευθυντής του Γραφείου της ICAP GROUP στη Δυτική Ελλάδα, κ. Νικόλαος Κονιδιάρης, μίλησε για τις προκλήσεις των εξαγωγών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger