29/2/12

5 tips για να τεστάρετε την επιχειρηματική σας ιδέα!

Η διαδικασία της ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης, που θα μπορούσαμε σε γενικές γραμμές να ονομάσουμε επιχειρηματικότητα, ξεκινά με μια ιδέα: είτε μια αυθόρμητη ιδέα για μια λύση σε ένα πρόβλημα είτε μια καινοτόμα ιδέα για κάτι πρωτοποριακό.

Για να μετουσιωθεί σε βιώσιμη επιχειρηματικό concept, μια ιδέα (αργότερα επιχειρηματική ιδέα και επιχειρηματική ευκαιρία) θα πρέπει να περάσει πολλά τεστ και στάδια.

Πριν όμως κάποιος ξεκινήσει αυτή την χρονοβόρα καμιά φορά διαδικασία, αξίζει να ασχοληθεί με την απάντηση των παρακάτω 5 ερωτήσεων, που είναι περισσότερο πρακτικές αλλά δίνουν μια καλή ιδέα στο αν αξίζει όντως να ασχοληθεί περαιτέρω:

1. Ρωτήστε φίλους και γνωστούς. Καμιά φορά το πάθος ενός entrepreneur δημιουργεί παρωπίδες στον εν δυνάμει επιχειρηματία, ο οποίος θεωρεί οτι η ιδέα του είναι πρωτοποριακή και σίγουρα θα κάνει θραύση στην αγορά. Καλό είναι λοιπόν να θέσει κάποιος υπό εξέταση την ιδέα του σε φίλους και γνωστούς προκειμένου να λάβει μια πρώτη, αρχική άποψη για την επιχειρηματική του ιδέα. Αν το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, αυτό πρέπει να προβληματίσει τον entrepreneur, χωρίς όμως απαραίτητα να πρέπει να τον αποθαρρύνει από το να το "ψάξει" παραπάνω. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα για την περαιτέρω διερεύνηση της επιχειρηματικής ιδέας!

2. Ρωτήστε τον εαυτό σας και αξιολογήστε τα υπέρ και τα κατά. Κάντε μια λίστα με τους παράγοντες ή δυνάμεις που συνηγορούν υπέρ της ιδέας σας αλλά και κατά της ιδέας σας. Τοποθετήστε τα θετικά στη δεξιά στήλη και τα αρνητικά στην αριστερή στήλη. Αν η δεξιά στήλη είναι μακρύτερη, τότε το συνολικό δυναμικό της ιδέας σας αξίζει περαιτέρω επεξεργασίας.

3. Αναρωτηθείτε αν αυτό σας αρέσει και σας παθιάζει. Το πάθος και το μεράκι για κάτι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα ανθρώπινα κίνητρα για δράση. Πόσο μάλλον αν πρόκειται να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση ή δραστηριότητα, κάτι που θα απαιτήσει πάρα πολύ από το χρόνο και την ενέργειά σας. Αν απαντήσετε θετικά στο παραπάνω ερώτημα, είστε σε καλό δρόμο και έχετε μια αναγκαία (όχι όμως από μόνη της και ικανή) συνθήκη για την επιτυχία.

4. Προκαλεί το ενδιαφέρον των άλλων ανθρώπων; Η ιδέα σας θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα για τους άλλους, αλλιώς πως θα προσελκύσετε συνεργάτες, προσωπικό ή ακόμη και επενδυτές;

5. Θα φέρει χρήματα στην τσέπη σας; Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο ερώτημα, καθώς κάθε επιχείρηση (στην έννοια που της έχει δώσει η σημερινή οικονομία και αγορά) έχει σκοπό τα έσοδα και το κέρδος. Αν δε μπορεί να φέρει χρήματα σε εσάς, τότε δεν αξίζει να το προχωρήσετε ακόμη, μπορείτε είτε να συνεχίσετε να το επεξεργάζεστε ώστε να μπορέσει να το κάνει είτε να ασχοληθείτε μαζί του σαν χόμπυ στον ελεύθερο χρόνο σας!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger