14/12/11

Επιχειρηματικότητα: ποιός είναι τελικά ο entrepreneur;

Ακούμε καθημερινά την έννοια επιχειρηματικότητα ή entrepreneurship διεθνώς. Αυτό που δεν ακούμε όμως συχνά είναι η έννοια του επιχειρηματία, του entrepreneur, περισσότερο με τη σημασία του ανθρώπου που δημιουργεί νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και όχι τόσο με τη σημασία του ιδρυτή απλά μιας νέας επιχείρησης.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και τον entrepreneur;
Επιχειρηματικότητα μπορούμε να πούμε ότι είναι ολόκληρη η διαδικασία που ξεκινά από την έρευνα και τη σύλληψη μιας ιδέας, τη μετατροπή της ιδέας σε επιχειρηματική ευκαιρία και την μετουσίωσή της σε μια νέα επιχείρηση (καλύτερα σε ένα νέο entrepreneurial venture). Αφορά μια αέναη διαδικασία που δε σταματά ποτέ και σκοπό έχει να δώσει χαρακτηριστικά καινοτομίας, δημιουργίας αξίας και ανάπτυξης στη νέα επιχείρηση. Entrepreneur είναι ο φορέας της επιχειρηματικότητας, όπως ορίστηκε ή καλύτερα περιγράφηκε παραπάνω. 

Ποιά η διαφορά ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον entrepreneur;
Ο επιχειρηματίας είναι απλά ο ιδρυτής μιας νέας επιχείρησης ή το "αφεντικό" μιας υφιστάμενης επιχείρησης. Αντίθετα, entrepreneur είναι ο φορέας όλων εκείνων των συστατικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που έχει τριπλό στόχο για το επιχειρηματικό εγχείρημα που μόλις ξεκίνησε: την καινοτομία, την δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη.


Αντίθετα, ο επιχειρηματίας συνήθως αρκείται στη λειτουργία της επιχείρησής του ως έχει με επικέντρωση στην καθημερινή λειτουργία της και τη διατήρηση των υπαρχόντων μεγεθών. 


Η παραπάνω θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε επιχειρηματία και entrepreneur αντικατοπτρίζεται και στο είδος επιχείρησης που ο καθένας καλείται να διαχειριστεί: συνηθέστερα ο επιχειρηματίας ασχολείται με μια μικρομεσαία επιχείρηση ή μια οικογενειακή επιχείρηση. Αντίθετα, ο entrepreneur ασχολείται με μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη. Το πέρασμα από το πρώτο στο δεύτερο δεν είναι απίθανο αλλά πολλές φορές καταπνίγεται... από τις αγκυλώσεις μιας ΜΜΕ ή οικογενειακής επιχείρησης.

Ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ενός entrepreneur;
Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα αν entrepreneur γεννιέται κανείς ή γίνεται. Μάλλον η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Πάντως, αν δούμε τις περιπτώσεις πολλών entrepreneurs μπορούμε να διακρίνουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά και ίσως είναι κάποια μικρά μυστικά επιτυχίας για κάποιον που θέλει να λέγεται entrepreneur:
1. μετριασμένο ρίσκο: ο entrepreneur ξέρει και θέλει να παίρνει ρίσκα αλλά μετριασμένα χωρίς να διακινδυνεύει εκεί που δεν πρέπει ή υπολογίζει ότι δε θα φέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το αχαλίνωτο ρίσκο παραπέμπει μάλλον σε τζογαδόρο...
2. εσωτερικό κέντρο ελέγχου: πίστη ότι τα πράγματα στη ζωή του ελέγχονται από τον ίδιο κυρίως και όχι από το περιβάλλον του. Αυτό τον οδηγεί σε περισσότερη δράση και επίθεση (με την καλή έννοια) παρά σε άμυνα και αδράνεια.
3. ανάγκη για ανεξαρτησία: θέλει να είναι το αφεντικό του εαυτού του
4. άνεση με την αλλαγή: η αλλαγή είναι αυτή που φέρνει τον entrepreneur στην πρώτη γραμμή καθώς χαρακτηρίζεται αυτός ως η "δημιουργική καταστροφή"
5. πάθος: αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο καθώς αυτή η φλόγα... είναι που ξεκινά και τροφοδοτεί την κουραστική ομολογουμένως επιχειρηματική προσπάθεια κάθε entrepreneur.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger