28/11/11

Τουρισμός: πιέσεις από τους tour operators του εξωτερικού για εκπτώσεις -15% στα συμβόλαια

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι Eλληνες ξενοδόχοι από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστότητας στη χώρα μας, ζητούν μειώσεις συμβολαίων με αντάλλαγμα την έγκαιρη απόδοση προκαταβολών. Συγκεκριμένα, διεκδικούν 15% έκπτωση στην τιμή των συμβολαίων που έχουν συνάψει με τους ξενοδόχους για την επόμενη τουριστική χρονιά, με τον όρο να προκαταβάλουν μέρος του ποσού έως τα τέλη Φεβρουαρίου και να πληρώσουν την επόμενη «δόση» έως τα τέλη Μαΐου. 


Με βάση τους όρους που λειτουργεί η τουριστική αγορά, η υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου, το λεγόμενο early booking, συνεπάγεται έκπτωση 10% στα συμβόλαια, αλλά οι τουριστικοί πράκτορες ενδέχεται να καθυστερήσουν τις προκαταβολές μέχρι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου (Απρίλιος).

Oπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, σε συνέντευξη Tύπου, «η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί και θα αλλάξει μόνο με εκπτώσεις», ενώ συμπλήρωσε: «Eάν επικρατεί αυτή η κατάσταση τον Νοέμβριο, σκεφτείτε σε τι πίεση θα βρεθούμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο». Ακόμα, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του ΞΕΕ και πρόεδρος των Ξενοδόχων Λαγανά Χριστίνα Τετράδη τόνισε στην EΞΠPEΣ: «Oσοι ξενοδόχοι καταφύγουν σε αυτή τη λύση ανάγκης ουσιαστικά σκοτώνουν το συμβόλαιό τους». Αναφέρει ακόμα ότι αν και οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είναι μάλλον απίθανο να δεχτούν αυτή την τακτική, «ίσως δεν υπάρχει περιθώριο επιλογής για τους ξενοδόχους μικρότερων ξενοδοχείων, οι οποίοι πιέζονται ασφυκτικά από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και την έλλειψη ρευστότητας».


Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους επιχειρηματίες της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας σε οικονομικό αδιέξοδο είναι οι εξής:

– Καθυστερεί η εκταμίευση επιδοτήσεων επί επενδύσεων που έχουν από καιρού ολοκληρωθεί.

– Πίεση δημιουργεί το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι κοινόχρηστοι χώροι των ξενοδοχείων εξαιρούνται, λόγω παράλειψης, το εμβαδόν τους δεν έχει αφαιρεθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ξενοδόχοι καλούνται να πληρώσουν την επιπλέον χρέωση για να τους επιστραφεί, όταν διορθωθεί το λάθος.

– Εκκρεμεί η αποπληρωμή των συμβολαίων του 2011, καθώς οι μεγάλοι tour operators τείνουν να εξοφλούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο τέλος του έτους.

– Ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2011 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα χαμηλά επίπεδα του 2010, παρά τη σημαντική αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς επέφερε βαρύ πλήγμα για τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμούς.

– Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης απειλεί τις μονάδες που παραμένουν ανοιχτές καθ'Α όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά αυτές της Β. Ελλάδας.

express.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger