22/11/11

Ελληνικό προσούτο: ευκαιρία για εξαγωγές

Η συμμετοχή γηγενών κτηνοτρόφων και αλλαντοποιών στο διακρατικό, κοινοτικό έργο Quibic – «Εισαγωγή των γονιδιακών καινοτομιών στην αγροδιατροφή», είχε ως αποτέλεσμα να παραχθούν, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα προϊόντα ωρίμασης από ελληνικό μαύρο χοίρο. Ήταν, μάλιστα, εξαιρετικής ποιότητας, καθώς κατέκτησαν τη δεύτερη θέση σε τεστ γευσιγνωσίας που έγινε στη Σικελία, αποκτώντας πολύ καλές δυνατότητες εξαγωγής.
Έτσι, δίπλα στο ισπανικό αλλαντικό «hammon» και το ιταλικό «prosciutto», θα υπάρχει πλέον και το ελληνικό προσούτο, που παράγεται από το μαύρο χοίρο και φέρει την επωνυμία «Μέλαν Ακροκώλιον», όπως ανέφερε στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης,


Το ΙΝΑ είναι και ο μοναδικός ελληνικός φορέας που συμμετείχε - συνολικά ήταν επτά από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες - στο Quibic και σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, το ελληνικό προσούτο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.
Τα νούμερα παραγωγής προϊόντων ωρίμασης από ελληνικό μαύρο χοίρο, είναι - σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη - σε πιλοτική φάση. Ο καθηγητής σημείωσε, όμως, πως το ενδιαφέρον των καταναλωτών και οι πολύ καλές κριτικές για τη γεύση και την ποιότητά τους, δίνουν ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για τη συνέχιση της προσπάθειας και έπειτα από την ολοκλήρωση του κοινοτικού έργου.
Στο πλαίσιο του Quibic, Έλληνες κτηνοτρόφοι, αλλαντοποιοί, αλλά και εκπρόσωποι φορέων ταξίδεψαν στην Ιταλία (τη Σικελία και την Πάρμα), την Ισπανία και τη Γαλλία, αντάλλαξαν εμπειρίες, καθώς και τεχνογνωσία. Στο εγχείρημα παραγωγής προϊόντων ωρίμασης από ελληνικό μαύρο χοίρο, συμμετείχαν οι φάρμες των Δημητρίου Δήμου στην Αύρα Τρικάλων με δυναμικότητα 200 χοιρομητέρες και σημαντικό αριθμό αρσενικών μαύρων χοίρων, Νικολαίου Φωτιάδη στην Εξοχή Πιερίας, καθώς και το αλλαντοποιείο Χρήστου Στρεμμένου στον Προυσό Ευρυτανίας.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι το ΙΝΑ έχει καταφέρει τη συμμετοχή του σε προγράμματα συνολικού ύψους χρηματοδότησης 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα δύο εκατ. ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση στο ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ. Ανέφερε ακόμη, πως μέσα στις επόμενες βδομάδες, το ΙΝΑ θα παρουσιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πολλά από τα προϊόντα ΠΟΠ, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, είναι «μαϊμού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger