24/11/11

Χρυσοχοΐδης: ανάπτυξη και απασχόληση με κοινοτικά κονδύλια και κίνητρα για επενδύσεις

"Προχωρούμε σε ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και τα θεσμικά όργανα για την επίτευξη ενός πιο αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης", δήλωσε την Τρίτη στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Έλληνας υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησε για τους τρόπους βελτίωσης της απορρόφησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς και την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα ωφελήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως των νέων.

Προσκεκλημένος της προέδρου της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία) η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τα μέλη να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έχει κάνει έως σήμερα η Ελλάδα. "Δεν ζητάμε λευκή επιταγή, αλλά μια αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

Δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές

"Η δημοσιονομική προσαρμογή και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών" είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, δύο προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ς εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 μηνών η απορρόφηση είναι εννέα φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους.

"Στόχος μας είναι να προωθηθούν χρήσιμα έργα και υποδομές για τους πολίτες, θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά και θα δώσουν και λύσεις και ανακούφιση που στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων" σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.


Έλλειψη ρευστότητας

"Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας", υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ταχεία υιοθέτηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης.

Το ΕΚ θα θέσει προς ψήφιση την πρόταση αυτή στην επόμενη σύνοδο Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, μετά από την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στις 14 Νοεμβρίου.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ταμείου εγγυήσεων ύψους 1,5 δις ευρώ που θα χρηματοδοτήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και υποδομές "τα οποία έχει ανάγκη η χώρα τόσο και για την ανάπτυξή της όσο και για να λύσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά για να καταπολεμήσει την ανεργία".

Η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ξεκίνησε την εξέταση της πρότασης αυτής την Τρίτη.

Μείωση της γραφειοκρατίας

Τα μέλη της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ελλάδα και κάλεσαν τον υπουργό να περιορίσει τη γραφειοκρατία όσο το δυνατόν γρηγορότερα ειδικότερα σε ότι αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αυτής με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, αλλά και μέσω εταιρικών σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη ακολούθησε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Ελλάδα τον Ιούλιο και της πρόεδρου της κ. Danuta Hübner, τον Σεπτέμβριο. Η Ολομέλεια του ΕΚ θα πρέπει να εγκρίνει στην ψηφοφορία της 1ης Δεκεμβρίου την πρόταση της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για την αύξηση των ποσοστών συγχρηματοδότησης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger