24/11/11

Εξαγωγές: θηλιά στο λαιμό...για τις επιχειρήσεις η μη επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος

Σήμα «κινδύνου» εκπέμπουν οι ελληνικές εξαγωγές, λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, το οποίο εάν συνεχιστεί, θα απειληθούν ακόμη και τα πιο ζωντανά κύτταρα της παραγωγικής και εξαγωγικής κοινότητας, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, «Οι εξαγωγικές και παραγωγικές επιχειρήσεις οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς ζημιογόνα πορεία, που οφείλεται στη ρευστότητα που δεν παρέχεται πλέον από το τραπεζικό σύστημα και στην αλματώδη αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. Στην ασυνέπεια και κατ' ουσία στάση πληρωμών του κράτους προς τις επιχειρήσεις με μείζον θέμα για τους εξαγωγείς το πάγωμα επιστροφής ΦΠΑ που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασυνέπεια προς τους δανειστές, τους εργαζόμενους αλλά και προς το κράτος. Στην επιδείνωση αυτού του προβλήματος συμβάλλει και η άρνηση συμψηφισμού οφειλών των επιχειρηματιών με αντίστοιχες οφειλές του Δημοσίου». Ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει πως «Η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που παρατηρείται το τελευταίο δωδεκάμηνο, η αύξηση του κόστους μεταφορών, η υποβάθμιση του ελληνικού brandname στο εξωτερικό, η καθυστέρηση της έκτης δόσης και ο ανεπαρκής έλεγχος και εποπτεία της αγοράς συνιστούν ένα μίγμα οικονομικών παραγόντων, που αν δεν αλλάξει άμεσα, η πλειονότητα των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας να ξεπεράσει το 30%».

Για την αντιμετώπιση προβλήματος, ο ΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει:
• Aμεσο και πλήρη συμψηφισμό ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στο Δημόσιο με υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων με νέα διάταξη στον επικείμενο νέο φορολογικό νόμο – καθιέρωση μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας για την πραγματικά άμεση επιστροφή του ΦΠΑ.
• Oυσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας κυρίως για κεφάλαια κίνησης, με αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, εντός ή εκτός τραπεζικού συστήματος.
• Mείωση του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους και στήριξη της απασχόλησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger