22/11/11

Εξαγωγές: εντυπωσιακή αύξηση κατά 19% το πρώτο 9μηνο του 2011

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καθώς η αύξηση των εξαγωγών άγγιξε το 19%. Οι εξελίξεις στο Ισοζύγιο καταδεικνύουν ότι οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό περιορίστηκαν εφέτος κατά 11,4%.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μία μείωση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας της τάξης του 8,6% με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 15 δισ. Ευρώ.

Όπως επισημαίνει και η ίδια η ΤτΕ η μείωση του ελλείμματος αντανακλά πρωτίστως τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων κατά 2,65 δισ. ευρώ και την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 0,8 δισ. ευρώ, οι οποίες υπεραντιστάθμισαν τη μεγάλη αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο.

Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας περιορίστηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2,5 δισ. ευρώ και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 152 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό (18,8%), ενώ από την άλλη πλευρά οι πληρωμές για εισαγωγή εμφάνισαν περιορισμένη μόνο μείωση, κατά 4,6%.



Οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν αισθητά (κατά 9,5%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 5,0%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2011 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,4%. Την ίδια περίοδο, οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 10,3% και οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 10,1%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 588 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 671 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, κυρίως επειδή οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,0%. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 687 εκατ. ευρώ, σχεδόν ίσο με εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2010 (690 εκατ. ευρώ).

Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 769 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Η άνοδος αυτή αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε έλλειμμα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, έναντι 15,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 11,4%.

Στο μέτωπο των άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφεται μία επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι καθώς η καθαρή εκροή έφθασε τα 1,6 δις. Ευρώ έναντι 0,4 δις. Ευρώ πέρυσι. Ειδικότερα, η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφάνισαν καθαρή εκροή (αποεπένδυση) που ανήλθε σε 0,4 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις εντόκων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από ξένους επενδυτές οι οποίες αγγίζουν τα 20 δισ.ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μία εκροή 14,6 δισ.ευρω στο κονδύλι των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Στην κατηγορία των «λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 31,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 35,0 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους κατά 29,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 31,7 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 33,4 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger